Świadomość obsługi oraz szefa kuchni na temat celiakii i diety bezglutenowej jest bardzo różna, dlatego wyróżniliśmy 4 grupy bezglutenowych hoteli:
1️⃣ hotele "z certyfikatem przekreślonego kłosa" (symbol bezpiecznej żywności bezglutenowej), hotele spełniają normy dla osób chorych na celiakię zgodnie z prawem żywieniowym danego kraju. Hotelowa restauracja spełnia wymogi dla osób chorych na celiakię. Gwarancja dań bezglutenowych bez zanieczyszczeń. Kadra przeszkolona w kierunku przygotowania żywności bg : bezglutenowe pieczywo, makarony, naleśniki, frytki, desery, ciasta, ciasteczka, płatki śniadaniowe, pizza, lody. Restauracja ma wydzielone stanowisko lub jest całkowicie osobnym pomieszczeniem. Dania główne na zamówienie uzgadniane z szefem kuchni, kucharze starają się przygotować w ramach możliwości wszystko co klient poprosi w zakresie menu dań wydawanych w restauracji głównej czy a la carte Często znajduje się osobny stół - bufet oznaczony GLUTEN FREE, są etykiety z alergenami lub kucharz informuje co dokładnie z bufetu jest bezglutenowe. Posiłki serwowane są bezpośrednio z kuchni do stolika tak aby nie doszło do zanieczyszczeń. Są to hotele 4 i 5 *. Na tą chwilę w bazie posiadamy tylko hotele w Hiszpanii i w Turcji.
2️⃣ hotele "wysoko świadome " mają kadrę przeszkoloną w kierunku przygotowania żywności bg, proponują m.in: bezglutenowe pieczywo, makarony, naleśniki, frytki, desery, ciasta, ciasteczka, płatki śniadaniowe, pizza, lody, piwo . Restauracja ma wydzielone stanowisko np czysty stolik lub jest całkowicie osobnym pomieszczeniem. Często mają dedykowane patelnie, tostery , przybory kuchenne dedykowane tylko do użycia bezglutenowego . Dania główne na zamówienie uzgadniane z szefem kuchni, kucharze starają się przygotować w ramach możliwości co klient poprosi o w zakresie menu dań wydawanych w restauracji głównej a nawet więcej czy a la carte. Często znajduje się osobny stół - bufet oznaczony GLUTEN FREE, są etykiety z alergenami lub kucharz informuje co dokładnie z bufetu jest bezglutenowe. Ustalone wcześniej dania główne przygotowane dla klienta serwowane są bezpośrednio z kuchni do stolika aby nie doszło do zanieczyszczeń. Paradoksalnie hotele z tej grupy często nie operują mąką bezglutenową a wszystko co mają jest zapakowane stąd często nie mają np. świeżych pencakes czy gofrów bo boją się o mikro zanieczyszczenia glutem ( w końcu są wysoko świadomi ryzyka ). Hotele 4 i 5*, należące do wyższej półki cenowej, w naszej bazie proponujemy hotele w Grecji, Hiszpani, Cyprze, Turcji, Egipcie, Włoszech, pozostałe kierunki na zapytanie.
3️⃣ hotele "świadome" oferują m.in : produkty jak w grupie 2 a nawet więcej. Choć nie mają czystego dedykowanego miejsca w kuchni mają duży wybór produktów i dań bg . Kadra została przeszkolona zakresie podania i przygotowania dań bezglutenowych jednak występuje ryzyko mikro zanieczyszczeń. Informujemy przed zakupem co dokładnie hotel ma na miejscu, bogactwo menu różni się między hotelami. . W większości hoteli są frytki, lody , pizza, nuggetsy, burgery, gofry, tortille, desery, muffiny, naleśniki czyli to co najbardziej lubicie. Posiłki dań głównych na zamówienie uzgadniane z szefem kuchni. Kucharz informuje, które dania z bufetu są bezglutenowe lub jest etykieta z alergenami. Kuchnia nie posiada osobnego stanowiska, ale w miarę możliwości dba, aby nie zanieczyścić dań glutenem, używa czystych noży, garnków( umytych nie dedykowanych) dla dań bezglutenowych. Z reguły serwuje bezglutenowe dania i produkty do stolika. W sprawdzonej bazie posiadamy hotele od 3* -5* w Grecji, Hiszpani, Malcie, Cyprze, Turcji, Egipcie, Włoszech, Portugalii, Chorwacji, Tajlandii, Mauritiusie, Wietnamie a pozostałe kierunki na zapytanie.
4️⃣ hotele "pomocne ", które posiadają bezglutenowy chleb, na zapytanie makarony, rzadko lody czy pizzę. Chętnie ugotują lub upieką coś z gotowej mieszanki mąk dostarczonych przez klienta (np. ciasto czy naleśniki ) należy jednak uprzedzić, że forma do ciasta, płyta do naleśników czy garnek do makaronu musi być dobrze umyty, zrobią pizzę na przyniesionym przez klienta spodzie, jednak należy "poinformować" kucharza aby umył pojemnik, nóż i deskę do krojenia aby nie doszło do zanieczyszczenia glutenem. Są to hotele, które nie są świadome, że osoby z celiakią wymagają bardzo restrykcyjnej diety, ale starają się na miejscu dopasować do próśb klienta. Szef kuchni wskaże produkty nie zawierające glutenu lub będzie opis przy posiłkach ze wskazanymi alergenami. Są to najczęściej hotele 3-4 *, należące do średniej i niskiej półki cenowej. W szczególności kraje takie jak Albania, Bułgaria, Egipt , Tunezja , Kenia, Czarnogóra. HOTELE NIE DLA CELIAKÓW A DLA OSÓB KTÓRE NIE SPOŻYWAJĄ GLUTENU Z INNYCH POWODÓW. W naszej bazie są hotele z całego świata.